Gezondheid

 

DNA test

Doordat er door Dr. Meurs (inmiddels) twee mutaties zijn gevonden welke verantwoordelijk zijn voor de ontwikkeling van HCM, is het mogelijk om in Amerika het DNA van uw Ragdoll te laten onderzoeken. Door middel van wat kaakcellen of een bloedmonster op te sturen in een speciaal ontwikkelde box kunt u erachter komen of uw Ragdoll drager is van een HCM gen.

Helaas zijn er echter nog maar twee mutaties gevonden. Bij de Ragdoll, een ras dat gefokt is uit meerdere andere rassen, zullen nog veel meer mutaties in beeld gebracht moeten worden voor deze DNA test echt betrouwbaar word. Op dit moment worden er nog regelmatig dieren via de echo positief getest op HCM waar de DNA test negatief was.

Het blijft dus, ondanks deze zeer goede ontwikkeling noodzakelijk om jaarlijks uw Ragdoll te laten testen op HCM via de echo, als hij door de DNA test negatief is bevonden.
Immers, er zijn mogelijk nog veel meer mutaties en deze dienen nog allemaal in kaart gebracht te worden. Een voordeel is wel dat u uw kittens al kunt laten testen voor zij als fokdier worden verkocht. Mocht een kitten drager zijn van de gevonden mutaties, kunt u al heel vroeg besluiten om hem of haar niet in te zetten als fokdier.

 

U kunt meer informatie vinden op de site van Genetic Counselling Service, www.gencouns.nl
Genetic Counselling Service is een Nederlands onderzoek centrum en op de website vind u veel informatie over HCM, het onderzoek, de kosten etc.

Heeft u vragen? Neem dan gerust contact op met Crista Nolting, 0299-648310

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Laat uw kat chippen!

 

De fokadvies commissie van de D.R.C. adviseert u om uw dier te laten chippen voordat u hem/haar laat testen.  Laat uw specialist dit nummer ook op het testrapport opnemen! 

 

Tevens adviseren wij fokkers om hun kittens gechipt naar de nieuwe eigenaar te laten gaan. Wist u dat u bij de NRKV het chipnummer van het kitten op de stamboom kunt laten zetten? De stamboom met het chipnummer wordt daarna geplastificeerd. Door het chipnummer samen te brengen met de stamboom van de kat wordt de identiteit van de kat veilig gesteld. 

Een kitten ondervindt weinig last van de plaatsing van een chip. Ook een oudere kat laten chippen is mogelijk. De dierenarts zal alle gegevens van uw kat/kitten noteren op een registratie formulier dat hij vervolgens opstuurt naar de Nederlandse Databank Gezelschapsdieren. Na een aantal dagen ontvangt u een bewijs van inschrijving. Verhuisd uw kat naar een nieuwe eigenaar? Dan geeft u dit bewijsje aan de nieuwe eigenaar mee. De nieuwe eigenaar kan vervolgens, middels de registratiekaart, de nieuwe adresgegevens door geven aan de databank. 

 

Het grote voordeel van een Identificatie chip is natuurlijk in de eerste plaats het achterhalen van de identiteit van een dier. Dat kan handig zijn als het dier weggelopen is en terug gevonden wordt. Door middel van een simpel scan apparaat wordt het nummer van de chip gelezen. Dit nummer kan vervolgens worden doorgegeven aan de Databank. Binnen een mum van tijd is de eigenaar bekend. Een ander groot voordeel is dat men door het chipnummer de identiteit kan vast laten liggen op testrapporten. Hierdoor worden deze rapporten onvervalsbaar. Kortom, het laten chippen van uw kat is een kleine moeite met grote voordelen!    

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

Onderstaand artikel plaatsen wij in samenwerking met de N.R.K.V. Per 1 april 2013 accepteren wij alleen nog HCM testrapporten van dekkaters welke door een erkende gespecialiseerde radioloog zijn getest.

 

Wanneer word de HCM test onzin?

 

Het testen op HCM is in de kattenwereld inmiddels goed aangeslagen, iets dat we allemaal toejuichen.

 

Dat de test niet voor 100% betrouwbaar is, weten we, maar er worden door regelmatig te testen toch heel veel katten uit de fok gehaald, die anders het probleem weer hadden doorgegeven aan hun kinderen.

 

Er is echter een nieuw probleem aan het opduiken. Dat lijkt in eerste instantie niet zo erg maar het kan op termijn grote gevolgen hebben. Het probleem is: de goedbedoelende dierenarts met een echo-apparaat in zijn of haar praktijk.

 

Steeds vaker bereiken ons berichten over katten die op HCM/PKD gescand zijn door de eigen dierenarts van de betreffende fokker. Bovendien is dat ook nog eens veel goedkoper en daardoor dus extra interessant.

 

Maar wat is de waarde van zo’n test?

 

Er zijn vast heel capabele dierenartsen, die een echo zouden kunnen maken en die misschien heel aardig kunnen interpreteren, maar die de juiste apparatuur niet hebben.

 

Er zullen ook dierenartsen zijn, die de meest moderne echo-apparatuur hebben staan die je maar kunt bedenken, maar die niet zo goed zijn in het gebruik ervan en het beeld ook niet goed kunnen interpreteren.

 

 

De dierenarts in kwestie zal best een heel goede arts zijn, maar hij of zij mist de specialistische opleiding die nodig is om op de juiste manier een echo te maken en te interpreteren om b.v HCM vast te stellen.

 

Het advies van de Veterinaire Faculteit Utrecht is dan ook om de testen te laten uitvoeren door de erkende specialisten, en niet de makkelijke weg te kiezen van een dierenarts die goedkoper is en om de hoek zit, want dit zal grote gevolgen hebben voor het kattenras. Dan wordt HCM testen dus onzin!

 

HCM-positieve katten worden gezond verklaard en HCM-negatieve katten worden ineens HCM-lijders.

 

Betrouwbare testen worden gedaan door een specialist: een cardioloog of iemand die de opleiding Specialist Diagnostische Beeldvorming aan een erkende faculteit met goed gevolg heeft afgesloten.

 

De lijst met adressen van specialisten zullen we hierbij plaatsen, en als er in de toekomst nieuwe specialisten bijkomen, zullen we die er aan toevoegen.   

 

Adressenlijst HCM en PKD specialisten:

Voor de meest up to date lijst, kijk op de website van de NRKV: www.nrkv.info

 

Medisch Centrum voor Dieren (Spoed en specialistenkiniek)

Ilse Tiemesssen & Maartje Passon

Isolatorweg 45

1014 AS Amsterdam

Tel. 020-020- 7400600

------------------------------- 

Diergeneeskundig Specialisten Centrum

Ilse Tiemesssen

Regentesselaan 190

2562 EH Den Haag

Tel. 070-3602424

----------------------------- 

D.C. Noord Nederland 

Natascha de Heer

Espelerlaan 77

Emmeloord

Tel. 0527-613500

--------------------------- 

Warmerdam Veterinaire Radiologie

Egbert Warmerdam

Schulpweg 133

2211 XM Noordwijkerhout

Tel. 0252-344987

-------------------------- 

Specialistenkliniek De Kompaan 

Rob Gerritsen

van Reewijckerstraat 34

7731 EH Ommen

Tel. 0529-452580

--------------------------- 

Dierenkliniek Wilhelminalinde 

Melinda Schmidt

Utrechtseweg 141

6871 DS Renkum

Tel. 0317-319032 

 ---------------------

Vet. Spec. Centrum de Wagenrenk 

Melinda Smidt / M. Vink-Notenboom

Keijenbergseweg 18

6705 BN Wageningen

Tel. 0317-419120

------------------------- 

Veterinaire Specialisten Oisterwijk 

Melinda Schmidt

Boxtelsebaan 6

5061 VD Oisterwijk

Tel. 013-5285900

-------------------------- 

Dep. Dierenkliniek Pietersberg 

Hans Garretsen

Schubertplein 4

Doorwerth

Tel. 026-3333730

----------------------- 

Dierenkliniek Veldhuizen- de Meern *

Hans Garretsen

Heldammersingel 100

3453 RA De Meern

Tel. 030-2317933

------------------------ 

 

Kijk voor een meest recente lijst op www.nrkv.info